Belicht

Sta op, laat het licht u beschijnen, Jeruzalem,
want de Zon gaat over u op
en de glorie van de HEER begint over u te schijnen.

(Jesaja 60,1) – Feest van de Openbaring van de Heer

We waren in de afgelopen dagen graag eens Driekoningen gaan zingen met ons dochtertje. Om de traditie in ere te houden. Maar ook om een hartverwarmend bezoekje te brengen aan enkele mensen. Maar Mara-Lea weigerde. We moesten lachen om haar reden. Ze wilde een prinses zijn. Geen koning. Om diezelfde reden konden we ook geen Driekoningentaart eten.

Pas toen ik de Schriftwoorden van afgelopen zondag opnieuw herlas, begon het me te dagen dat ze met haar prinsessenwens misschien wel heel dicht aanleunde bij een andere tekst die op het Feest van de Openbaring centraal staat. Ze gaf als het ware een antwoord op Jesaja’s oproep. Ze wilde immers graag in het licht staan, houdt ervan om te schitteren – en liefst nog letterlijk met een glinsterrijk kleedje en bijpassende attributen.

Wat voor de meeste jonge kinderen nog een spontaan verlangen is, hebben volwassenen vaak verleerd. Voor de ene is het al gemakkelijker dan voor de andere om in het licht te staan. Veel heeft te maken met een goede relatie met jezelf en anderen. Hou je genoeg van jezelf om je voluit te laten zien? Vertrouw je er ten volle op dat andere mensen jou graag kunnen zien? Voor Jesaja hoorde er een belangrijke vraag bij in het rijtje: vertrouw je erop dat je door God geliefd bent en blijft, wat er ook gebeurt?

Met of zonder prinsessenoutfit, Mara-Lea slaagt er altijd in dat we onze ogen niet van haar af kunnen houden. Gewoon, door en om wie ze is voor ons. En wellicht is dat ook wat de schrijvers van het Jesajaboek en vele andere bijbelse teksten willen vertellen over God: dat Hij zijn ogen niet kan afhouden van ons. Gewoon, door en om wie we zijn voor Hem. Bij uitstek wanneer we ons in het donker bevinden, komt Hij met zijn Licht naar ons toe om ons van heel dichtbij te zien. Om te erkennen wat is en voorlopig niet anders kan, en om bij ons te blijven. Om mee te verhelderen wat niettemin een volgende stap in het leven kan zijn. Om te verwarmen wat koud blijft aanvoelen.

Soms kan ik dat goddelijke licht zien of voelen. Vaak doet me dat opstaan.

6 gedachtes over “Belicht

 1. Proficiat voor uw deugddoende tekst. Uw blog bied me veel steun na het overlijden van mijn echtgenote, vier maanden geleden. Doe zo voort, aub.

  Like

  • Dag Etienne, het spijt me erg te lezen over het heengaan van je vrouw. Ik hoop dat je door lieve mensen omringd wordt in deze moeilijke tijd. Dankbaar dat mijn tekstjes ook wat houvast kunnen bieden. Van harte, Valérie

   Like

 2. Donderdag 6 januari, we vieren het feest van Driekoningen. Door het gekende virus hebben we geen Kerstviering gehad binnen Open Kans, PAPOZO (een pastorale werkgroep van begeleiders, gasten van Open Kans samen met enkele medewerkers vanuit PE Emmaüs) wilden toch nog in de Kersttijd een activiteit coronaproof laten doorgaan. Regina tekende de uitnodiging, Sybrun bereidde een gedicht voor, Mieke hielp met enkele praktische zaken, de leefgroepen zorgden dat er een ster aan de deur hing. En de Drie-Koningenploeg (Annie, Claudia, Dominique, Johnny, René, Marijke en Liliane) trokken op pad.
  De Driekoningen zochten hun weg van ster naar ster, aan elke deur of venster zongen we gekende Driekoningen liedjes, werd het gedicht speciaal voor deze gelegenheid geschreven voorgedragen en werd een stukje uit het Bijbelverhaal van deze dag verteld. Maar wat zeker belangrijk was, was dat de Driekoningen op pad gingen met geschenken. Elke leefgroep werd verrast met een echt kerstboompje om te planten in de tuin, er waren wafels en chocomelk. Geen enkele plek werd overgeslagen en overal waren de koningen heel welkom. Met een schorre keel, moe maar heel blij keerden de Drie koningen via een andere weg weer naar huis terug.
  Liliane Peeters

  Geliked door 1 persoon

  • Dag Liliane, jouw mooie getuigenis was helaas terecht gekomen in de spam-map, die ik nog maar net ontdekte hier op deze pagina… Maar bij deze is ze zichtbaar voor iedereen. Prachtig wat jullie samen konden verwezenlijken op Driekoningen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s