(V)angst

“Vaar nu naar het diepe en gooi uw netten uit voor de vangst.”

Lucas 5,4 – Vijfde zondag door het jaar

Na een lange dag lig ik eindelijk in bed. Maar hoe moe ik ook ben, de slaap wil niet komen. Een gevoel van onbestemde angst en onrust overvallen me. Omdat er binnenin van alles wemelt. In plaats van wat te mediteren of te bidden, zoek ik afleiding op Facebook. Maar zelfs de sociale media werken me tegen wanneer er bij het openklappen een artikel verschijnt over hoe je je innerlijke demonen best niet negeert maar recht in de ogen kijkt.

Vraagt Jezus hetzelfde aan mij in de bovenstaande Evangeliezin? Ik aarzel toch wel. Het diepe maakt me onzeker. Ik heb er geen grond onder de voeten. Het is het onbekende dat mijn houvast ontneemt. De kwetsbaarheid die het zo nodig heeft om veilig omringd te worden. Maar anders dan in het Facebookartikel moet ik niet alleen naar het diepe. Jezus belooft mij om samen van wal te steken. En net in dat diepe zou veel te vinden zijn dat voedt, deugd doet, heilzaam is.

Ik bedenk me dat ik in de netten van mijn leven al vele mensen en zaken tegenkwam. Sommige gebeurtenissen had ik liever nooit gevangen. Andere zou ik liefst voor altijd vasthouden. Ik bepaalde nooit volledig wat er binnenkwam. Noch wat geheel ongewild door de mazen van het net glipte. Het diepe kan angst inboezemen en het hart doen krimpen. Maar het kan ook uitnodigen om datzelfde hart als een net wijd open te blijven zetten voor ontvangst. Als je durft. Te vertrouwen.5 reacties op “(V)angst”

 1. Inderdaad, Valérie, in de netten van ons leven hebben we al veel gevangen aan lief en leed. Zelf heb ik ooit gedankt omdat een bepaald gebed NIET werd verhoord.
  Later beleek dat ik zeer ongelukkig zou zijn geworden indien toen dat gebed zou gehoord zijn.Dat helpt me om soms ook nu te vertrouwen, ook indien er duisternis is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vrees dat ‘naar de diepte varen’ niet kan met facebook maar ook niet zonder facebook! 😦

  Like

  1. Dank voor je reactie, patrickvader. Bedoel je dat je het zowieso heel moeilijk vindt om nog naar de diepte te kunnen varen of doel je op iets anders?

   Like

 3. Mooi hoe je kort, bevattelijk en verbonden met ervaring iets van de Bijbel weet te ontsluiten. Dankjewel daarvoor.
  Rik

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je voor je appreciatie en het meelezen, Rik!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

over mij

Ik ben Valérie, 36 jaar, getrouwd met Gerd en mama van Mara-Lea. Al schrijvend, zoek ik, en al zoekend, schrijf ik. De bijbelse traditie is voor mij een bron van kracht tijdens die zoektocht.

contact

%d bloggers liken dit: