Zaklamp

“Nakomelingen van Jakob, kom mee, laten we leven in het licht van de HEER”.

Jesaja 2,5 – 1ste zondag van de advent

“Mama, ik vind het niet leuk dat er zoveel kriebeldieren aan mijn voetjes zijn; ik ben bang.” Het is 4.00 uur in de nacht. Mijn handen zoeken naar een zaklamp, ergens naast het bed. Ik schijn over de plek waar ze lag te slapen. Geen kriebeldieren te zien. Wel een paar knuffels die kunnen kietelen.

Gelukkig kunnen we soms licht aansteken om angsten te verdrijven die het donker ons inboezemt. Soms wordt dan duidelijk dat er helemaal niets is om bang voor te zijn. Op andere momenten zal ook het licht niet kunnen helpen om weg te doen wat ons bang maakt. Misschien komt het belicht zelfs nog scherper in het vizier.

Jesaja spreekt over een bijzonder licht. Een licht dat we zelf niet kunnen aansteken. We hoeven dat ook niet te doen. Want het is er altijd volgens hem. Het gaat immers uit van God. De mensen in Jesaja’s tijd voelden zich nochtans in het donker leven. Maar volgens Jesaja is het ondanks die donkere realiteit mogelijk om te kiezen voor het licht. Wanneer velen dat doen, zal dat licht voor iedereen ook beter zichtbaar zijn door het donker heen en wordt het misschien zelfs ooit minder donker.

Woordkracht bestaat rond deze tijd precies één jaar. Hier elke week mogen thuiskomen en delen, is voor mij ook een beetje als een licht in het donker of een zaklamp in de nacht. Dank aan jou, om dat licht mee te laten schijnen.4 reacties op “Zaklamp”

 1. gerits.mariette@telenet.be Avatar
  gerits.mariette@telenet.be

  Goedemorgen,

  Ik wil jou ook bedanken voor het schrijven van deze mooie gedachten. Telkens weer opnieuw spreken ze me heel erg aan. Er ziet ook telkens een heel speciale boodschap in waarmee ik aan de slag kan. Ja bedankt Valerie voor deze deugddoende woorden iedere keer opnieuw.

  groetjes,

  Mariette

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank je wel, het is een zegen en hartverwarmend om deze zeer toegankelijke schrijfsels te mogen ontvangen en daaruit hoop te putten.
  Een warme groet en doe alstublieft zo verder!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je, Ingrid. Wat fijn dat je meeleest.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

over mij

Ik ben Valérie, 36 jaar, getrouwd met Gerd en mama van Mara-Lea. Al schrijvend, zoek ik, en al zoekend, schrijf ik. De bijbelse traditie is voor mij een bron van kracht tijdens die zoektocht.

contact

%d bloggers liken dit: