Gekibbel

Wijs elkaar terecht:
dan maakt ge u niet schuldig aan de zonde van een ander.

Leviticus 19,17 – Zevende zondag door het jaar

Ergernissen kunnen zich soms opstapelen. In de periodes dat er weinig tijd is om elkaar te zien en er veel stress is, heb ik nogal een korte lont en is een bekgevecht met Gerd snel gemaakt. Ik voel me er nadien vaak slecht bij. Er zijn immers zoveel ergere dingen dan al die kleine ergernissen.

Het uitgelichte bijbelcitaat laat me wat milder naar al ons gekibbel kijken. Het verschijnt binnen een context waarin de gemeenschap van Israël wordt opgeroepen om zich te spiegelen aan de heiligheid van God. Als je je leven naar God wil richten, dan moet je elkaar soms ook terechtwijzen, zo stelt Leviticus. Want anders blijf je met een vervelend gevoel zitten, zal je misschien zelfs haat of wrok gaan koesteren tegenover je medemensen, zo gaat de tekst verder. En dan word je als het ware meegezogen in het kleine kwaad dat de ergernis veroorzaakte.

Ik moet me erin oefenen om het soms op een minder explosieve manier te doen. Maar voor nu voel ik me toch getroost dat het niet erg is om mijn frustraties er af en toe uit te laten. Dan blijven ze niet in mij woekeren. Dan worden ze niet groter dan ze waren. Dan is er terug ruimte voor nieuwe verbinding en groei. En gelukkig heb ik iemand naast mij die mij in dat alles verdraagt.

2 gedachtes over “Gekibbel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s