Ontmanteld

“De leerlingen brachten de ezelin met haar veulen, legden er hun mantels overheen en Hij ging erop zitten.

Zeer velen uit het volk spreidden hun mantels uit op de weg, terwijl anderen de weg bedekten
met twijgen, die zij van de bomen hadden gesneden.”

Matteüs 21,7-8 – Palmzondag

Wanneer ik in de zetel zit, heb ik altijd wel een of ander deken om me heen. Tegen de kou of gewoon omdat het geborgen aanvoelt. Misschien is het daardoor dat de mantels uit het Evangelie van Palmzondag me opvallen. De leerlingen van Jezus leggen spontaan hun mantels over het veulen waarop Jezus Jeruzalem zal binnenrijden. Maar ook omstanders spreiden hun mantels uit op de weg volgens het verhaal.

De mantel is een attribuut voor een koning. Het vermelden van de mantels voegt dus toe aan de overtuiging van het volk dat er een koning kwam binnengetreden. Maar mijn aandacht blijft deze keer vooral hangen bij de mensen die hun mantel schenken. Ze moeten er plots een beetje naakter en minder beschermd hebben bijgestaan. Ze vertrouwen hun bescherming zowel letterlijk als figuurlijk toe aan de Koning die ze voorbij zien rijden.

Ik vraag me af of ik mijn deken ook zou hebben neergelegd. Een twijg wellicht wel. Maar zou ik mijn eigen gecreëerde geborgenheid hebben durven verlaten?Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

over mij

Ik ben Valérie, 36 jaar, getrouwd met Gerd en mama van Mara-Lea. Al schrijvend, zoek ik, en al zoekend, schrijf ik. De bijbelse traditie is voor mij een bron van kracht tijdens die zoektocht.

contact

%d bloggers liken dit: