Erdoorheen

“Ik ben niet gekomen om vrede, maar om verdeeldheid te brengen“.

Lucas 12,51 – 20ste zondag door het jaar

Bovenstaand vers zou gemakkelijk misbruikt kunnen worden om het pleidooi te dienen van ieder die vindt dat de christelijke godsdienst (mee) aan de oorsprong ligt van veel geweld en conflict. De evangelist Lucas, die deze woorden neerschreef, zag het ook voor zich gebeuren hoe een verschillende interpretatie van wie Jezus was verdeeldheid zaaide in het joodse volk.

Het was wellicht troostvol voor Lucas en bemoedigend voor zijn toehoorders om Jezus niet afwezig te weten te midden van die verdeeldheid. Het is altijd gemakkelijker om God of het goede aan het werk te voelen in harmonieuze en vredevolle situaties. Lucas wil Hem ook verbinden met het gebroken leven, met de teleurgestelde hoop, met dat wat niet heel, maar verdeeld is.

Jezus was en is geen magiër die overal ter wereld harmonie kon/kan toveren. Wel heeft Hij ons de keuzevrijheid geschonken om al wat en wie kwetsbaar is in het bijzonder lief te hebben en om zo voor meer gerechtigheid te ijveren. Er zullen altijd mensen zijn die die keuze niet maken. Het vermogen om te kiezen, zal verdeeldheid zaaien. Zelfs in ons eigen hart.

Ik beeld me in hoe Jezus midden door die verdeeldheid heen loopt. Als een Middelaar tot wie beide delen zich op elk moment kunnen wenden. Om mekaar uiteindelijk terug te vinden.

Bij uitstek de natuur getuigt van een goddelijke levenskracht die door de verdeeldheid heen gaat. Zie die stam daar maar, met twee vertakkingen die eigenstandige bomen werden. Op een bepaald moment in het groeiproces kwam er verdeeldheid tussen beide bomen. Maar hun levengevende takken in de hoogte vonden mekaar terug.

En in ons eigen kleine gezin speelt eenzelfde dynamiek. Ik zie mezelf al bekvechtend met Gerd over dagdagelijkse ergernisjes hier en daar. Hoe Jezus midden tussen ons komt staan. Hoe Hij ons beiden meeneemt. Door de verdeeldheid heen.

7 gedachtes over “Erdoorheen

 1. Hoe moeilijk is het niet om als ouder vast te stellen dat je levenswijze in verbinding met het christelijke geloof door je kinderen wordt verwaarloosd…zelfs een andere soms strengere minder sociale godsdienst aanhangen.Anderen zich gewoon afkeren zonder nog een enkele bindingen.7
  Tweestrijd is er niet door begripvolle liefde en hoop dat alles goed eindigt. In God .

  Geliked door 1 persoon

 2. In een van de publicatie door Paus Franciscus schrijft hij;de liefde vindt zichzelf niet,ik heb geleerd dat liefde een werkwoord is!en God is Liefde,de Liefde is niet gemakkelijk en zeker niet vanzelfsprekend!het is ook vaak verbinding aangaan en zelf op zoek gaan naar Liefde, naastenliefde,zonder verborgen motief,een mooie uitspraak die ik opgepikt heb is de volgende;Liefde is je kinderen graag blijven zien al verdienen ze het niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Onze pastoorzei in zijn homilie dat we ons Jezus soms teveel voorstellen als degene die altijd alleen maar lief is en zacht en goed, en zalvend. Hij bracht en brengt echter ook verdeeldheid en daar moeten we dikwijls mee leven!

  Like

  • Ik denk niet dat Jezus verdeeldheid op zich brengt en dat wij er maar mee moeten leven; dan heeft ons geloof geen zin.
   De verdeeldheid door zijn boodschap komt er omdat wij mensen de toedracht ervan (nog) niet vatten.
   Inderdaad, hoe breng ik mijn verantwoordelijkheid voor de mensen naast mij, elke keer opnieuw, in de praktijk!?
   Reeds voor Jezus stelde ‘God’ de vraag aan Kain (wij?) “Waar is je broeder?”…
   En via Jesaia geeft ‘God’ een plan te kennen: “Smeed jullie wapens om tot werktuigen” (niet strijden met elkaar maar samenwerken).
   Ondanks veel goede (en natuurrelaterde) bedoelingen vergeten ‘wij’ Gods Plan een plaats te (willen) geven; vaak bewust.
   Resultaat alom verdeeldheid. Inderdaad vaak moeten wij lijdzaam toezien. Maar waar we kunnen onze rug er tegen rechten.
   De voorbereidingen van Virga Jesse 2024 zijn gestart met als thema, kort en krachtig: “(H)ECHT ZIJN”.
   Hopelijk komen velen hiervoor naar buiten!
   Bemoedigende groet.
   Guy Deprez

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s