Stralend

“Jeruzalem, leg uw kleed van rouw en ellende af en bekleed u voor immer met de heerlijke schoonheid die van God komt.”

(Baruch 5,1) – Tweede zondag van de advent

Wanneer mijn zussen en ik vroeger met onze oma babbelden over hoe het met ons ging, was er vaak een zinnetje dat ze herhaalde aan het einde van de gesprekjes: “Je moet je maar altijd ‘net’ maken”. Met ‘net’ bedoelde ze ‘mooi’. Ze wou graag dat we ons mooi konden voelen door onszelf goed te verzorgen en aangenaam gekleed voor de dag te komen.

Maar ultiem zat er nog zoveel meer achter haar uitspraak. De eerste zin die de profeet Baruch tot ons spreekt deze week doet voor mij die diepere waarheid oplichten. Baruch wil Jeruzalem opnieuw redenen geven om te hopen na alle rampspoed die het volk overkwam. Hij roept hen op om hun leven niet te laten overschaduwen door verdriet en angst, maar zich opnieuw met God te verbinden. Want vanuit die verbinding met het goddelijke kom je volgens Baruch ook automatisch in contact met al wat schoon en vreugdevol is en ga je bovendien zelf die vreugde en schoonheid uitstralen.

Jezelf een ander kleed aantrekken vraagt om een actie, om een bewuste keuze. Het gaat niet vanzelf. Het vraagt om vertrouwen. Dat het ook anders kan. Dat je niet gedoemd bent om in het kleed te blijven steken dat op een bepaald moment over jou gehangen werd. Dat er Iemand is die ons vóór alles en iedereen graag ziet en ons in zijn schoonheid wil laten delen om zelf te stralen.

Oma wou ons in haar eigen woorden bemoedigen om hoopvol en vreugdevol door het leven te gaan, wat er ook aan klein en groter verdriet gebeurde. Met haar 2,5 jaartjes heeft ons dochtertje nu de leeftijd bereikt dat ze stilaan haar eigen kledij wil uitkiezen. Voor zolang ze geen kou lijdt, mag ze dat gerust doen. Als ik haar gezichtje maar zie stralen. Want dan weet ik dat ze dichtbij die heerlijke schoonheid van God is. Dat ze zich gekoesterd voelt en graag gezien.

3 gedachtes over “Stralend

 1. Valerie, je hebt me enorm verrast met je woorden.
  Dank je wel hiervoor. Want doordat alle zo stil is hier rond catecheses doen deze woorden duidelijk heel veel deugd.
  Ik werk niet met facebook maar hopelijk kan het toch blijven volgen.

  groetjes en genadevolle dagen verder op weg naar Kerst,

  Mariette

  Like

 2. Eindelijk kunnen we uw prachtige, inspirerend en deugddoende teksten lezen gelijk vroeger in Kerk & Leven. Verfrissend en bruikbaar in ons dagelijks leven, gericht op onze lieve Heer. Merci mevrouw Kabergs. Doe zo voort. Met vriendelijke groeten Etienne Alewaters uit Merksem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s