Boos

“Toen Jezus zag hoe Maria weeklaagde en hoe ook de Joden die haar vergezelden weeklaagden, ontstak Hij in toorn en wond zich op.”

Johannes 11,33 – Vijfde zondag in de veertigdagentijd

Er zijn dingen die me heel boos kunnen maken. Boos op anderen, maar ook boos op mezelf. Het is een vervelende emotie. Waar ik over mijn verdriet en angsten nog wel iets kan delen met anderen, ligt dat moeilijker met mijn boosheid. Ze houdt me gevangen in mezelf, duwt anderen zelfs bijna letterlijk van me weg.


Hoe troostend is het dan om te lezen dat ook Jezus wel eens boos werd. In het lange evangelieverhaal over de opwekking van Lazarus wordt Jezus zelfs twee keer kwaad. Hij wordt kwaad omdat de mensen in zijn tijd niet geloven wat Hij zegt. Al van bij de bekendmaking van Lazarus’ ziekte had Jezus beloofd dat Lazarus niet de dood zou vinden. Maar iedereen ziet het tegendeel gebeuren en gedraagt zich naar dit afscheid.


Jezus had zich bij het horen en zien van dat ongeloof in zichzelf kunnen keren, de mensen boos kunnen ontvluchten. Maar dat doet Hij niet. Integendeel, Hij zoekt de gemeenschap op. Hij is niet beschaamd om zijn boosheid, maar deelt ze vrijmoedig. Hij laat er zich door aanvuren en laat zien dat zijn Woord waar is.


Jezus bevrijdt zo niet alleen Lazarus uit de dood, maar verlost ook de weeklagende gemeenschap uit hun ongeloof. Wellicht kan Hij ook de zwachtels losmaken die mij nog met de gevangenschap van mijn boosheid verbinden. Kom jij ook mee naar buiten?2 reacties op “Boos”

 1. gerits.mariette@telenet.be Avatar
  gerits.mariette@telenet.be

  Goedemorgen Valerie,

  Weer prachtige woorden die je daar hebt neergeschreven.

  Bij deze wil ik je nog condoleren met het overlijden van je schoonmoeder. Vorige week was voor mij ook een heel moeilijke week door allerlei beslommeringen waar ik maar geen oplossing voor vond. En daardoor is het mij ook ontgaan om je te condoleren.

  Afscheid nemen blijft altijd moeilijk maar gelukkig hebben wij de mooie herinneringen die we mogen blijven koesteren.

  Ik wens je veel sterkte toe en ook je man, weet jullie gesteund door mijn gebed,

  Mariette

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je nog voor je lieve bericht, Mariette! Ik hoop dat de tijd je ondertussen enkele oplossingen heeft geschonken… Vele groeten, Valérie

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

over mij

Ik ben Valérie, 36 jaar, getrouwd met Gerd en mama van Mara-Lea. Al schrijvend, zoek ik, en al zoekend, schrijf ik. De bijbelse traditie is voor mij een bron van kracht tijdens die zoektocht.

contact

%d bloggers liken dit: